Vetten: welke zijn goed voor je en welke niet?

December 2023

De slechte reputatie die vet ooit had, is gelukkig op zijn retour. Van een gezond portie vetten word je namelijk niet dik en je aderen slippen ook niet dicht. Sterker nog: dit voorkom je juist door goede vetten te eten, en o.a. het hormoonstelsel kan niet zonder deze voedingsstoffen! MAAR het is wél belangrijk om de juiste vetten op de juiste manier te consumeren.

Binnen de vetsoorten heb je allerlei lastige lange termen als meervoudig/enkelvoudig onverzadigde vetzuren, maar ik wil het wat makkelijker voor jullie maken zodat het beter blijft hangen. En dat is simpelweg vetten die je het beste koud kan gebruiken, warm kan gebruiken, en welke je liever wilt vermijden.

Waarom je sommige oliën beter alleen koud wilt gebruiken komt door de scheikundige verbindingen van de vetzuren. Sommige soorten verbindingen oxideren sneller dan andere soorten en een geoxideerde vet is schadelijk voor ons. Je kunt dit zien als extra stress en belasting voor je lichaam. Zó zonde als je net dacht gezond bezig te zijn met die olijfolie!

Koud gebruik

Onderstaande oliën zijn het beste voor je gezondheid wanneer je ze koudgeperst, liefst biologisch en in een donkere glazen fles koopt. Bewaar ze goed afgesloten en op een koele, donkere plek. Zo voorkom je oxidatie.

Product

Toelichting

Perilla olie

De koning in Omega 3 en is daarmee de absolute topper in ontstekingsremmende werking. Kan tevens allergieën helpen verlagen, kan helpen bij astma en houdt de bloedsuikerspiegel stabieler.

Lijnzaadolie

Voor soepele stoelgang zowel bij diarree als obstipatie. Rijk aan Omega 3. Goed voor hart- en vaten! Gunstig voor diabetes patiënten.

Extra vierge olijfolie

Mag wel kort en op lage temperaturen verwarmd worden (maar dan gaan de antioxidanten wel verloren). Het rookpunt varieert sterk per soort. Hoog in Omega 9 & vit E.

Hennepolie

Heeft een perfecte omega 3 – 6 balans. Kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden.

Tarwekiemolie

Zeer rijk aan vitamine E. Goed voor doorbloeding en zuurstoftransport. Wordt daarom vaak ingezet bij vermoeidheid en om sportprestaties te verbeteren.

Hazelnootolie

Ook rijk aan vit E en hoog in antioxidanten. Heerlijk over desserts heen, maar kan ook helpen óp de huid tegen veroudering.

Macadamiaolie

Hoog in Omega 9. Geeft een genuanceerde notensmaak aan gerechten. Geschikte olie ook voor massages!

Walnootolie

Rijk aan Omega 3. Bij óp de huid gebruik wordt het lymfestelsel gestimuleerd.

Mosterdolie

Rijk aan vitamine D. Scherpe kruidige notensmaak, welke veel gebruikt wordt in Indiase en Bengaalse keuken.

Het is goed om naast deze pure vetten/oliën ook dagelijks vetrijke producten in zijn geheel te eten zoals noten, zaden, pitten, avocado’s, olijven, vette vis. Dan krijg je naast vetten ook gelijk eiwitten, mineralen en sporenelementen binnen!

Tip: Strooi jij graag wat lijnzaad over je maaltijden? Niet alleen de olie, maar ook het zaadje is gevoelig voor warmte en licht. Zorg dus dat je heel lijnzaad koopt en je deze zelf voor de maaltijd kort vijzelt zodat ze breken en kunnen worden opgenomen. Je kunt gebroken lijnzaad een weekje in de koelkast bewaren voordat het oxideert. Koop dus nooit voor-gebroken lijnzaad! Deze zijn gegarandeerd al geoxideerd en daarmee schadelijk.

Warm gebruik

Deze (veelal) verzadigde vetten oxideren bijna niet en kunnen heel hoog verhit worden. Niet schrikken van de term ‘verzadigd’: hoewel verzadigde vetten lang een slechte naam hadden, wijzen recente onderzoeken uit dat we deze vetten juíst nodig hebben voor allerlei processen in ons lichaam. Maar het is wel belangrijk om deze vetten aan te vullen met de koudgeperste (veelal onverzadigde) oliën.

Het rookpunt is een belangrijke term bij deze vetten. Boven een bepaald aantal graden beginnen de vetten af te breken en ontstaan er schadelijke stoffen. Kom dus nooit boven het rookpunt. Via de oven is dit makkelijk in te stellen, en in de pan: simpelweg het vuur niet op z’n hoogst zetten. Dan heb je uiteindelijk ook een lager en gezonder gehalte 'AGEs' in je voeding. Heb je de post hierover op mijn Instagram @de.leefstylist al gelezen? 

Product

Toelichting

(Grasgevoerde) Roomboter Het rookpunt van roomboter is 178 °C, vrij laag. Zorg dus dat je op een laag vuurtje hierin bakt. Grasboter bevat nog meer gezonde stofjes dan gewone roomboter. En kies altijd voor de ongezouten versie, aangezien er zeer goedkoop en bewerkt zout in gezouten roomboter (en alle bewerkte producten) wordt gestopt.

Ghee

Ghee is geklaarde boter waardoor het lactose en casseïnevrij is. Het heeft een veel hoger rookpunt dan boter, namelijk 250 °C, wat het dus geschikter maakt voor bakken bij hogere temperaturen.

Kokosolie & MCT olie

Rookpunt ongeraffineerde/extra virgin/koudgeperste kokosolie: 177 °C.
Rookpunt geraffineerde/ontgeurde kokosolie: 230 °C. Hier kun je zelfs in frituren!
Rookpunt MCT olie: 177 °C.

De term geraffineerd betekent meestal niet veel goeds, maar bij kokosolie valt het mee en is het licht bewerkt. Dit maakt wel dat het een veilige olie is om op hoge temperaturen te gebruiken, in tegenstelling tot zonnebloemolie.

Avocado olie

Zeer hoog rookpunt: 272 °C. Rijk aan vitamine A, D en E. Geeft een heerlijke nootachtige smaak aan gerechten. Je kunt hier ook smaakvolle mayonaise van maken!
Duurzame (!) Rode palmolie

Rookpunt: 235 °C. Rijk aan caratenoïden en geeft een heerlijk rokerig smaakje aan je gerechten. 

LET OP: koop alleen rode palmolie wanneer de herkomst fair trade en duurzaam is! Amanprana is bijvoorbeeld een goed en transparant merk. En koop absoluut geen witte palmolie, deze is geraffineerd, er zit niks goeds meer in en is het productieproces is zeer milieu-onvriendelijk.
 

Rundervet (tallow) Rookpunt is 220 °C. Vroeger werd er veel gebakken in rundervet, tegenwoordig wordt het nog weinig gebruikt. Zonde, want het biedt veel gezondheidsvoordelen: het beschermt o.a. tegen oxidatieve stress. Ook werkt het op de huid goed tegen huidkwaaltjes zoals eczeem. 

Dat deze vetten goed tegen hitte kunnen betekent niet dat je ze alleen maar verwarmd kan gebruiken. Roomboter en ghee zijn smeerbaar op kamertemperatuur en een super gezonde romige toevoeging op bijvoorbeeld een plak bananenbrood. Avocado olie geeft een heerlijke nootachtige smaak aan salades. 

Omega vetzuren

Voordat ik naar de te vermijden vetten ga wil ik nog even de Omega 3-6-9 ratio benoemen, welke onlosmakelijk verbonden zijn met oliën en vetten. Iedere vetsoort heeft een bepaalde verhouding in deze essentiële vetzuren. Essentieel wil zeggen dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken en we dit uit onze voeding moeten halen. Een juiste balans hierin is essentieel om ons lichaam een goede omzetting te kunnen laten maken van de omega vetzuren naar EPA/DHA. Deze stofjes zijn nodig om onze cellen goed hun werk te laten doen en zo blijft ons hormoonstelsel optimaal functioneren.

Over het algemeen kan een mens inde Westerse maatschappij lastig die omzetting (stofwisseling) maken in het lichaam. We krijgen veel te veel omega 6 binnen: rond de 15-20 keer zoveel omega6 t.o.v. omega 3 binnen, i.p.v. ongeveer 2-4 keer zoveel. Ieder vetrijk product bevat weer een andere omega ratio. Zo is zonnebloemolie bijvoorbeeld heel rijk aan Omega 6 en lijnzaadolie juist rijk aan Omega 3.

Maar deze lastige omzetting naar EPA/DHA komt niet alleen door voeding waarbij de omega ratio uit balans is, maar ook chronische stress, medicatie, straling, tekorten aan magnesium, zink, chroom, vitamine B6, C, E en biotine spelen een rol.

Op de voeding die je binnenkrijgt heb je het meeste invloed, daarom raad ik aan om dagelijks producten te eten die hoog zijn in omega 3 én om de volgende vetsoorten zoveel mogelijk te vermijden.

Vermijden

Product

Toelichting

(Industriële) Transvetten

Transvetten kun je in ingrediëntenlijsten herkennen als volgt:
-    Gehydrogeneerde plantaardige olie/vet
-    (Gedeeltelijk) geharde plantaardige olie/vet
-    Gehydrogeneerde plantaardige vetten
-    Transvetzuren
-    Plantaardige olie

Vooral die laatste klinkt onschuldig toch? Helaas verminderen transvetten de werking van cellen, verhogen ze de kans op ontstekingsziekten en kom je er snel van aan. Deze vetten komen voor in koek, gebak, snoep, gefrituurd voedsel, instant melkpoeders, creamers, zakjes en pakjes voeding, kant en klare maaltijden en bewerkt vlees.

Geraffineerde (zaad)oliën zoals zonnebloem-, koolzaad-, palm-, rijst-, mais-, soja-, arachideolie.

Zaadoliën zijn goedkoop om te produceren: door hyperbewerking met hexaan (wasbenzine) en extreme hitte wordt er olie uitgeperst. Deze oliën bevatten absoluut geen voedingsstoffen meer, maar wel veel geoxideerde toxische stoffen. 

Ze worden door allerlei producten heen gegooid zoals crackers, mayonaise en andere kant en klaar producten. Ook restaurants gebruiken ze veelvuldig. Ze zijn vrij hoog in omega 6, dus wanneer jouw omega ratio uit balans is kan dit ontstekingsbevorderend werken. Niet erg om af en toe binnen te krijgen bijvoorbeeld als je uit eten gaat (want restaurants bakken hier vrijwel altijd in), maar zorg dan dat je thuis wél hittebestendige oliën of vetten gebruikt. Mocht je veel uit eten gaan dan is het ook slim om voldoende antioxidanten binnen te krijgen om de vrije radicalen in je lichaam mee te ‘vangen’.

Halvarines, margarines, bak- & braadboters Kijk één keer op de ingrediëntenlijst van deze producten en je snapt me. Voorheen dacht je wellicht dat je puur boter in je pannetje gooide, maar ineens zie je dat er nog 10 andere totaal onnodige ingrediënten in zitten. Allemaal zwaar toxische stoffen, direct in de vuilniszak gooien alsjeblieft!
Dierlijke voedingsmiddelen uit de intensieve veehouderij Dieren uit de intensieve veehouderij krijgen zo goedkoop mogelijk voer te eten, vaak graan en soja. Net als wij mensen gaan dieren ook een klein beetje bestaan uit wat ze naar binnen werken. Dit maakt dat omega ratio van deze dieren uit balans raakt en vlees, eieren en/of melk van deze dieren te hoog in Omega 6 is. Eet dus het liefst alleen biologisch(dynamisch)e dierlijke producten.

Er wordt weleens beweert dat er in biologische producten geen transvetten mogen voorkomen, en wellicht is dat zo in biodynamische winkels als de Odin, maar helaas spot ik in biologische producten van de Albert Heijn nog steeds plantaardige oliën en dus transvetten.

Tot slot

Ik hoop dat je direct lekker veel gezonde oliën en vetten gaat inkopen om zo alle processen in je lichaam te ondersteunen. Persoonlijk kook ik dagelijks in ghee, avocado-, kokosolie en sprenkel ik flink met olijfolie zodra mijn gerecht op het bord ligt, maar wissel het laatste graag af met tarwekiemolie. MCT olie neem ik op een lege maag voor wat extra energie wanneer ik nuchter ga sporten en kun je bijvoorbeeld goed door koffie heen doen om een piek te vermijden en langer te kunnen genieten van de energie. Daarnaast gebruik ik een eetlepel kokosolie of koudgeperste sesamolie ’s ochtends om 15 minuten mee te ‘oil pullen’, voor gezond tandvlees.

Liefs,

De Leefstylist